Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj
  • Hrvatski
  • English

Ugašen pks.aaiedu.hr

sri, 6.12.2017. - 10:52
Tijekom 1998. godine je prvi put pušten u pogon poslužitelj javnih PGP ključeva ds.carnet.hr, koji se nalazio unutar javne PGP skupine poslužitelja keys.pgp.net. Rečeni poslužitelj je bio baziran na prvom javnom PGP poslužiteljskom softveru pksd kojeg je napisao Marc Horowitz i koristio je HKP (HTTP KeyServer Protocol: https://tools.ietf.org/html/draft-shaw-openpgp-hkp-00) za razmjenu ključeva i upite.
Tada je krajem 2008. godine poslužitelj sadržavao 278.796 javnih ključeva.

2004. godine je sa Horowitz-kompatibilnog poslužitelja prebačen u Synchronizing Key Server (SKS) kojeg je napisao Yaron Minsky i koji je doprinio i bržoj sinkronizaciji i znatno bržem radu za krajnje korisnike. Horovitzov softver se tijekom vremena prestao održavati, te se pokazao zastarjelim (ne podržava čak ni sve PGP5 ključeve niti novije tipove uvedene sa PGP6) i neprikladnim za baratanje bazom javnih PGP ključeva. 2005. godine je poslužitelj ds.carnet.hr preimenovan u pks.aaiedu.hr unutar AAIEDU projekta. 30.04.2017. godine je poslužitelj ukupno imao 4.660.474 javnih ključeva.

Nažalost PGP se unatoč znatnom rastu popularnosti u prvim godinama ipak nije uspio etablirati kao potpuno i standardno rješenje za očuvanje privatnosti i integriteta e-maila, datoteka i ostale digitalne komunikacije. Tijekom godina nisu uspješno riješeni različiti problemi vezani uz PGP mrežu povjerenja i sam oblik razmjene poruka (http://secushare.org/PGP, https://blog.cryptographyengineering.com/2014/08/13/whats-matter-with-pgp/), a čak ni originalni autor PGP-a Matt Zimmerman više ne razvija rečeni softver. Integracija sa e-mailom nije nikad u potpunosti standardizirana i općeprihvaćena, a upotreba PGP-a na mobilnim uređajima je u potpunosti nepostojeća.

U današnje doba kvalitetne i kriptografski sigurne komunikacije kroz Wire, Signal, WhatsApp ili Telegram, sigurno dijeljenje datoteka kroz Magic Wormhole, OnionShare ili nešto treće - nam PGP više ne znači ništa. U toj perspektivi, pks.aaiedu.hr prestaje sa radom kao servis koji više nema značenje za Hrvatsku akademsku zajednicu osim pojedinih rijetkih korisnika koji će taj servis uspješno zamijeniti bilo kojim iz javne PGP/SKS mreže: https://sks-keyservers.net/